🎉 Spustili sme náš nový doplnok WordPress! Stiahnuť teraz

Prekladanie medzi kultúrami: Formálne alebo neformálne písanie?

Pri preklade textu z jedného jazyka do druhého musí prekladateľ okrem iného zohľadniť stupeň formálnosti pôvodného textu. V niektorých prípadoch môže byť pôvodný text celkom formálny, v iných neformálnejší. V závislosti od publika, ktorému je prekladaný text určený, musí prekladateľ niekedy prispôsobiť mieru formálnosti prekladu. V Holandsku je bežné písať neformálne, zatiaľ čo v Nemecko formálne písanie je bežnejšie. Clonable to dokáže zohľadniť od začiatku pre mnohé jazyky, takže ako používateľ sa o to nemusíte starať.

Pre pôvodnú lokalitu

Pri zvažovaní, či v texte písať formálne alebo neformálne, treba mať na pamäti niekoľko vecí.

Najprv zvážte, kto je vaše publikum. Ak píšete pre široké publikum, pravdepodobne si vystačíte s neformálnejším jazykom. Ak však píšete pre špecifické publikum, napríklad odborné alebo akademické, budete musieť používať formálnejší jazyk.

Po druhé, zvážte účel svojho písania. Ak píšete niečo, čo má čítať široké publikum, mali by ste sa uistiť, že váš jazyk je jasný a zrozumiteľný. Ak však píšete niečo určené pre špecifické publikum, môžete použiť odbornejší alebo technický jazyk.

Pre preklad

Zohľadnite kultúru svojho publika. V niektorých kultúrach je formálny jazyk normou, v iných je bežnejší neformálny jazyk. Musíte použiť správnu úroveň formálnosti pre vaše publikum. Preklad medzi kultúrami môže byť náročný, najmä pokiaľ ide o formálne alebo neformálne písanie. V Holandsku je bežné písať neformálne, zatiaľ čo v Nemecku je bežnejšie formálne písanie.

Príklady

Nasledujúce vety sú napísané neformálnym štýlom.

1. Človeče, som hladný! Idem sa najesť a potom ti zavolám.

2. Musíme to dokončiť skôr, ako budeme môcť niekam ísť.

3. Pri písaní písomných prác na vyučovanie nezabudnite používať formálnejší štýl, ako keď sa rozprávate s priateľmi.

4. Dajte mi vedieť, ak budete potrebovať pomoc.

5. Mýlite sa! Zaplatil som za to dvadsaťpäť dolárov!

Nasledujúce vety sú napísané formálnym štýlom.

1. Radšej by som bol, keby ste vypli televíziu.

2. Podľa očitého svedka sa udalosť odohrala okolo tretej hodiny popoludní.

3. Projekt by mal byť hotový do konca týždňa.

4. Môžete sa zajtra zúčastniť na stretnutí?

5. Žiaci by sa mali hlásiť ihneď po vstupe do triedy.

6. Účastníci si môžu vybrať položku podľa vlastného výberu.

 

Záver a tipy

Určite účel svojho textu a publikum, pre ktoré je určený.

je dôležité rozhodnúť sa, či máte písať neformálne alebo formálne. Ak napríklad píšete list priateľovi, je neformálne písanie vhodnejšie, ako keď píšete oficiálny dokument pre zamestnávateľa.

Používajte správny tón.

Neformálne písanie môže byť priateľské a uvoľnené, zatiaľ čo formálne písanie je formálne a profesionálne. Snažte sa prispôsobiť tón svojho textu účelu a publiku, ktorému je určený.

Používajte správne zvolené slová.

Pri neformálnom písaní sa bežne používajú krátke a jednoduché slová, zatiaľ čo formálne písanie si vyžaduje formálnejšie a zložitejšie slová. Snažte sa vybrať slová, ktoré najlepšie zodpovedajú tónu a účelu vášho textu.

Používajte správnu štruktúru viet.

Pri neformálnom písaní sa bežne používajú krátke a jednoduché vety, zatiaľ čo formálne písanie si vyžaduje zložitejšie vety. Snažte sa zostaviť vety tak, aby čo najlepšie zodpovedali tónu a účelu vášho textu.

Používajte správnu interpunkciu.

Pri neformálnom písaní sa bežne používa menej formálna interpunkcia, napríklad skratky a výkričníky, zatiaľ čo pri formálnom písaní sa vyžaduje formálnejšia interpunkcia, napríklad čiarky a bodky. Snažte sa používať interpunkciu, ktorá najlepšie zodpovedá tónu a účelu vášho textu.

Vo všeobecnosti je dôležité zvážiť účel a publikum, pre ktoré píšete, a používať správny tón, výber slov, štruktúru viet a interpunkciu. Ak sa budete riadiť týmito hlavnými bodmi, váš text sa bude čitateľom dobre čítať a pochopia, čo sa snažíte povedať.

Máte ešte otázky?

Potom vyplňte nasledujúci formulár.

Súvisiace blogy: