🎉 Spustili sme náš nový doplnok WordPress! Stiahnuť teraz

Strojový preklad verzus automatický preklad - aké sú rozdiely?

Možno ste sa už stretli s pojmami: strojový preklad a automatický preklad. To nie sú synonymá! V tomto článku vám vysvetlíme viac o strojovom preklade v porovnaní so strojovým prekladom. Budú sa riešiť otázky ako "aké sú výhody strojového prekladu?" alebo "čo je strojový preklad?".

Čo je strojový preklad?

Predtým, ako vysvetlíme rozdiely medzi strojovým prekladom a automatickým prekladom, je užitočné vedieť, čo vlastne obidva zahŕňajú. Začnime strojovým prekladom.

Už názov "strojový preklad" čiastočne vypovedá o tom, čo znamená: text prekladá stroj namiesto ľudského prekladateľa. Zadáte text stroju a ten ho preloží do cieľového jazyka. Pravdepodobne ste sa s ním už stretli: Prekladač Google je v skutočnosti príkladom strojového prekladu. Zakaždým, keď rýchlo vyhľadáte preklad nejakého slova v Googli, máte do činenia so strojovým prekladom.

Takýto strojový preklad je akoby náhradou za ľudského prekladateľa. Jedným z problémov je, že strojové preklady sú náchylnejšie na chyby. Ľudský prekladateľ pozná zložitosti prekladu lepšie ako stroj. Napriek tomu sa strojové preklady pomocou umelej inteligencie a strojového učenia stále zlepšujú. Napriek tomu bude jazyk vždy jedinečným ľudským jazykom a počítač ho nikdy nebude schopný bezchybne preložiť.

Výhody strojového prekladu

Aké sú výhody strojového prekladu? Existujú rôzne dôvody, prečo sa rozhodnúť pre strojový preklad:

  • Často oveľa lacnejšie ako ľudský prekladateľ;
  • Jednoduché používanie, prístupné odkiaľkoľvek;
  • Možné sú takmer všetky kombinácie: angličtina - svahilčina, thajčina - nemčina atď.

Nevýhody strojového prekladu

  • Je menej presný ako ľudský prekladateľ;
  • Stroj nerozumie, že niektoré slová sú vhodnejšie;
  • Neexistuje žiadna následná kontrola

Tento zoznam zďaleka nie je úplný: strojový preklad má určite svoje výhody aj nevýhody.

Čo je automatický preklad?

Čo je teda strojový preklad? Je strojový preklad to isté ako automatický preklad?

Strojový preklad nie je v skutočnosti nič iné ako automatizácia samotného procesu prekladu. Pri nasadení strojového prekladu musíte pri preklade webovej stránky vykonať menej krokov. Tento proces prekladu často vyzerá takto:

  1. Zhromažďovanie textov na preklad;
  2. Zasielanie a prekladanie textov;
  3. Kontrola preložených textov;
  4. Uverejnite text na webovej stránke.

Ako vidíte, strojový preklad je súčasťou strojového prekladu. Krok 2 môže v skutočnosti vykonávať ľudský prekladateľ, ale aj strojový preklad; strojový preklad. Strojový preklad je teda automatizácia samotného prekladu. Strojový preklad je automatizácia procesu prekladu, teda vrátane samotného prekladu. Dúfam, že je už jasné, že nejde o synonymá.

Čo robíme na stránke Clonable?

V spoločnosti Clonable sa zaoberáme prekladmi webových stránok. Strojový preklad a strojový preklad nám nie sú cudzie. Na stránke Clonable používame strojový preklad aj automatický preklad. Clonable funguje takto:

  1. Clonable Zhromažďuje všetok text na webovej lokalite, ktorý je potrebné preložiť;
  2. Tento text sme preložili prekladateľským strojom;
  3. Text sa skontroluje, či neobsahuje chyby;
  4. Text bude umiestnený na stránke

Toto je náš proces prekladu. Do značnej miery sme ho zautomatizovali, takže môžeme hovoriť o strojovom preklade na adrese Clonable. Aj samotný preklad (krok 2) zadávame programom a softvéru, takže používame strojový preklad. Kontrolu však vykonávajú ľudia. Ak ide o jazyk, ktorý neovládame, hľadáme pomoc u prekladateľov, ktorí ho ovládajú . Takto zaručujeme kvalitu textov a udržiavame nízke náklady a potrebný čas.

Prečo Clonable?

Clonable kombinuje tak efektívnosť strojového prekladu s presnosťou ľudského prekladateľa. Okrem toho stránka Clonable zefektívňuje celý proces prekladu. Okrem toho sa pre cieľový jazyk okamžite vytvorí samostatná doména. Nemusíte vytvárať samostatnú webovú lokalitu pre iný jazyk. Ak máte pôvodnú webovú lokalitu, napríklad examplesite.nl, potom Clonable vytvorí examplesite.be. V prípade potreby je možné novú stránku aj premenovať, napr. examplesite.co.uk.

SEO

Pre každý klon môžete zmeniť metatituly (text na karte prehliadača). Môžete tiež použiť substitúcie (pozri nižšie), aby ste do klonu zahrnuli správne kľúčové slová pre danú krajinu. Takto môžete optimalizovať SEO pre každý klon pre danú krajinu.

Náhrady

Na stránke Clonable môžete nielen prekladať text. Logá a obrázky sa tiež dajú takpovediac "preložiť". Ak máte na svojej webovej lokalite obrázok holandskej vlajky, môžete ju nahradiť napríklad francúzskou vlajkou. V prípade potreby možno týmto spôsobom zmeniť aj logo.

Výluky

Jednou z výhod stránky Clonable sú takzvané výnimky. Niektoré veci nechcete za žiadnych okolností prekladať. Spomeňte si na adresy: ak vaša spoločnosť sídli v Holandsku, slovo "Netherlands" by sa nemalo prekladať napríklad na nemeckej webovej stránke ako "Deutschland". V takom prípade môžete pre tento konkrétny prípad "Holandsko" urobiť výnimku. Ďalšie vysvetlenie nájdete v znalostnej databáze.

Jeden prístrojový panel - niekoľko webových lokalít

Na stránke Clonable máte jeden ovládací panel alebo backend, zatiaľ čo máte niekoľko webových stránok s rôznymi jazykmi. Vďaka tomu je správa zásob oveľa pohodlnejšia. Takisto môžete jednoduchšie meniť veci na všetkých webových stránkach naraz!

Záver

  • Strojový preklad je prekladanie textu strojom namiesto ľudského prekladateľa;
  • Strojový preklad je automatizácia celého procesu prekladu;
  • Clonable používa strojový preklad aj automatický preklad;
  • Clonable spája efektívnosť strojového prekladu s presnosťou ľudského prekladateľa.

 

Ak máte ešte otázky o stránke Clonable, navštívte naše často kladené otázky alebo nás kontaktujte.

Máte ešte otázky?

Potom vyplňte nasledujúci formulár.

Súvisiace blogy: